top of page
  • Kåre Johan Røinås

Første bobilferie med familien? Slik får du hjulene til å gå rundt

Oppdatert: 17. mar. 2022

Tenkt å teste bobilferie med familien for første gang i år? Det kan gå en kule varmt når hele gjengen bor litt oppå hverandre, man kjører mye og er sammen konstant. Her er et par tips fra oss, som vi håper kan skape en smidig tur, og får hjulene til å gå rundt.


Barn i bobil fungerer helt ypperlig!
For barn er ofte camping med bobil eller campingvogn det aller gøyeste de kan være med på! Foto: Dani Langedal

Familieferier og lange turer er alltids fulle av kost, hygge og kjærlighet. I teorien. I praksis kan slike ferier og reiser både ha opp- og nedturer. Når man er sammen hele døgnet, kan man etter hvert gå på en smell. Spesielt hvis man begir seg ut på sin aller første bobilferie, uten å forberede seg litt. Ungene blir gretne, bilsyke og rastløse. Og de voksne får såre skuldre, blir lei av å høre de samme barnesangene eller lydbøkene på repeat, og vil bare ha litt ferd og ro. Så hvordan kan man best kombinere de ulike behovene til alle i bobilen egentlig? Her er noen tips fra oss, som vi håper skaper grunnlag for en herlig første tur, og gir mersmak på bobilopplevelsen. 1. Gjør research før dere farter av sted i bobilen Hvor går turen, hvor langt er det dit, er alle veiene åpne når dere skal reise, hvor skal dere stoppe langs veien, hva trenger dere å pakke, og hva skal dere gjøre når dere kommer frem til destinasjonen? Dette er bare en håndfull av spørsmålene dere bør tenke over, før dere stikker av gårde i bobilen. Noen foretrekker helt klart å være mer spontane, og dersom det fungerer for familien er det ikke noe behov for å endre en vinnende oppskrift. Trenger dere derimot litt mer faste rammer, bør en slagplan legges i god tid før reisen. Det kan både være morsomt og givende å planlegge en tur sammen. Lar dere alle komme med ønsker og innspill, vil også alle ha mer eierskap til turen – og noe å se frem til underveis.

Bli enige om hvor dere drar på camping. For noen er planleggingen begynnelsen på turen!
Planlegging er viktig!

2. Snakk sammen før avreise Kommunikasjon og forventningsavklaring er gull verdt før man starter bobileventyret. Spesielt når det kommer til de yngre familiemedlemmene. Prat gjerne om hvor lenge alle er komfortable med å kjøre av gangen, hva alle gleder seg mest til – og om det er noe noen gruer seg til. Da blir det også lettere å fjerne eventuelle bekymringer rundt turen, som spesielt kan oppstå hos yngre barn når noe helt nytt skal skje. 3. Førstehjelpsskrinet bør sjekkes før dere kjører Det bør alltid være et godt førstehjelpsskrin i enhver bobil. Hvis dere skal være mye ute i naturen er det viktig å blant annet ha med nok solkrem, plastre, sårrens, gnagsårplastre, smertestillende og bilsyketabletter. Mye kan skje på veien til ulike destinasjoner, og da er det fint å være forberedt. Det er helt essensielt med et godt førstehjelpsskrin hvis man skal kjøre over lengre avstander, og oppholde seg et stykke unna legevakter og annen helsehjelp en periode. Tenk over hvor dere skal, og hva dere skal – og pakk deretter. 4. Komfortable passasjerer er lykkelige passasjerer Hvis dere vil holde turen salig og hyggelig, er det lurt å sikre at alle i bobilen er komfortable. Reiser dere om sommeren bør derfor airconditionanlegget sjekkes, så turen ikke blir et svett mareritt. Om våren, høsten og vinteren bør varmeanlegget undersøkes. Pass på at alle har med seg nok klær, og at alle er komfortable. Pakk med noen ekstra pledd og puter, nakkeputer, sovemasker og ørepropper hvis dere trenger det. Om noen snorker eller sover urolig, vil man lettere bli påvirket av det i en bobil enn i eget hjem. Trøtte og energiløse passasjerer eller sjåfører er ikke til å spøke med. 5. Ta pauser. Med bobil trenger dere ikke stresse for å rekke ting Pass på at dere setter av nok tid til å ta gode pauser. Selv om mange bobiler i dag er svært trivelige å være i, kan man bli lei av å være stengt inne i bilen for lenge av gangen. Pauser er også utmerkede når det kommer til aktivitet, leker, måltider og sosialt samvær. Vær sammen både i og utenfor bobilen, og skap minner langs veien. Husk at dere har alt dere trenger i bilen uansett, skulle man ende opp med å ikke rekke en ferge for eksempel. Gi hverandre tid til å nyte turen. Hastverk fører til at man går glipp av halve moroa.Å stoppe underveis kan gi noen skikkelig fine opplevelser. Finn en flott parkeringsplass med utsikt og spis en god lunsj!
Gi hverandre tid til å nyte underveis! Foto: Ruben Soltvedt

6. Strekk på beina, mer enn du tror Kanskje et underpunkt til tips nummer fem, men å røre på seg er viktig under en bobilferie. Derfor synes vi dette fortjener sitt eget punkt. Strekk på beina, armene, ryggen og hoftene. Rør på dere så mye som mulig. Blir familien sittende stille timer i strekk, vil nok samtlige få såre nakker, hodepine og lite energi. Stopp bilen, hopp litt opp og ned, trekk inn frisk luft, gi hverandre en klem og få blodet i omløp. Hvis dere har mulighet til det, så bruk pausene til å bytte hvem som kjører i samme slengen. Det er ikke bare-bare å være sjåfør hele reisen. 7. Ha nok mat og drikke i bilen Mat og drikke kan være avgjørende for hvorvidt bobilferien blir vellykket eller ikke, så pass på å pakke med smarte alternativer alle kan kose seg med. Vann bør dere ha mye av, frukt som holder lenge, tørrmat som er enkelt å spise, og et par favoritter til alle i bilen bør pakkes med. Å kjøre langt og lenge på en tom mage er ikke ideelt. 8. Vær tålmodige med hverandre Uansett hvor mye man planlegger, pakker og forbereder hverandre, så kan det komme episoder som fører til en krangel eller to. Det viktigste å huske på når man skal ut på den første bobilturen, er å ikke ha for høye forventninger. Selvsagt synes vi at bobilturer er noe av det beste i verden, men hvis forventningene er urealistiske, eller dere setter for høye krav til hverandre, kommer dere til å gå på en smell. Gi hverandre rom og tålmodighet, og ikke bli fornærmet hvis noen har en dårlig dag. Det går fort nok over når dere er ute på en så flott tur, som dere sikkert har planlagt, sammen. Er dere i begynnelsesfasen av forberedelsene, og ikke har funnet en flott bobil å leie, så kan vi selvsagt hjelpe dere. På campr.no, bobilverdenens svar på Airbnb, kan dere enkelt bestille en bobil til deres aller første tur. Trenger dere hjelp med noe, kan dere bare kontakte oss :)


442 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page